söndag 22 september 2013

Gotland - Visby


Underbara Gotland! Denna lilla ö mitt ute i Östersjön som har så mycket att erbjuda - mat, stil och underbar natur. Varje höst sedan många år tillbringar jag en weekend här. Hösten är enligt mig den bästa perioden att besöka Gotland, då hysterin efter sommarens turister och medeltidsveckan lagt sig och mycket är ändå öppet fortfarande.

Att bo

Hotel1, Visby. Charmigt familjeägt hotell. Ligger helt perfekt nära havet (och har du tur får du ett hotellrum med utsikt!). Servicen är fantastisk! Jag skulle bo på Hotel1 för 2 år sedan men då blev det olyckligtvis en överbokning och nu i höstas, 2 år senare, kom dom ihåg att det var vi som hade varit tvugna att byta hotell och fick därför en uppgradering av rummet. Frukosten är ljuvlig och det finns cyklar att hyra. Jag kan inte på något sätt tänka mig hur man kan förbättra hotellet.

Hotel Stelor - 2 mil söder om Visby finns en 1700-tals gård som Karin och Björn Milton köpte hösten 2010. Ett år senare fanns där ett hotell och en restaurang utan jämförelse. Det mysiga kalkstenshuset med 6 rum alla inredda i olika stilar med antikviteter till salu(!) ligger pittoreskt på en härlig gård. På restaurangen serveras fantastisk mat med passande viner av en enormt serviceinriktad personal. Underbart! I restaurangen finns även en liten shop med konstverk, keramik och lokala produkter. Och på sommaren ordnas yogapass och uppträdanden i ladan. Stannar du här har du ett minne för livet. Något som också uppmärksammats internationellt då Stelor hamnade på plats 90 i listan över världens 100 bästa hotell...

Att äta


Bolaget, Visby. Välkommen till Paris på 30-talet! På Bolaget har tiden stannat (och hemsidan är fransk-registrerad). Inredningen är sober och musiken fransk. På menyn möts Gotland och Frankrike i ett inspirerande möte. Det är livlig stämning, hög ljudvolym och mycket populärt så se till att boka bord!

Bakfickan, Visby. En instutition i Visby. Hit går du på första dejten eller för en romantisk middag. Mysighetsfaktorn är hög! Fisk och skaldjur i alla dess former serveras och det finns så klart gott om champagne för den som vill fira.

Att göra

Leva kungslador - enligt white guide är leva kungslador "årets värt en resa 2013". Och jag kan bara instämma! Här njuter du av hembakade bakverk och hederligt bryggkaffe (besvära dig inte att fråga efter en latte). Man kan sitta inne i ladan, ute på gården eller inne i växthuset. Sommartid ordnas yoga i ladan. På gården finns även en gårdbutik med ekologiskt utbud samt en husfabrik. Har man väl stannat till här har man svårt att åka hem igen...


        


        


         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar